Things that go bump in the night – dags för transfertekniken

Things that go bump in the night

Tillbaka till skissbokskursen. Den här gången handlar det om transfertekniken, dvs hur man överför utskrivna bilder till ens bildyta med hjälp av ett universallösningsmedel och ivrigt gnuggande.

Eftersom detta är helt ny för mig beställde jag ett litet kit från en spansk firma Fabricadetexturas, främst för att jag inte hade universallösningsmedel och som jag inte riktigt visste vad det kunde vara för en skarp och frätande vätska.(Man ska hålla till i välventilerade rum och ha munskydd). Lådan anlände fyllt med bra saker så att man lätt ska kunna kasta sig in i transferäventyret.

Det är ett fint kit och tids nog ska jag kanske tranferera för glatta livet till dessa små brädbitar, kakelplattor och annat skojigt.

Vad gällde denna uppgift så började jag med en viss vilsegången motvilja mot metoden. Men trots allt, jag är ju här för att lära. Lära mig nytt med tillåtelsen att förkasta det som inte känns inspirerande nog. Första lärdomen var att för att detta ska fungera krävs det LASERutskrifter. Det hade jag inte utan fick skaffa mig. (Tur, att bibliotek finns!)

Min första sida blev Things that go bump in the night, Saker som låter om natten. Jag överförde lydigt mina små motiv men det var liksom lite svårt att få snyggt.

Nästa sida: Svarta änglar och spöktimmar. Här vart det inte mycket transfer ser jag, jag försöker redan smita iväg tillbaks till roligare tekniker. Spökfigurerna gjorde jag med lager av silkepapper, och roligast var det att göra de feta molnen med pastellkritor. Lite collage blev det också.

Svarta änglar, spöktimmar

Jag tog mig samman och återgick till transfer i nästa uppslag, Nattliga varelser och dansande djävlar.

Nattliga varelser, dansande djävlar

Här blev det lite transfer men roligare var det att fortsätta fetpastellmolnen. Och att göra prickar och att skraffera ytor.

Nu hade jag ju gjort min tre uppslag (jag har föresatt mig att alltid göra tre varianter). Men när jag vände på sidan såg jag att prickarna hade blött igenom pappret, vilket jag tog som utgångspunkt i ännu en bild. Denna sida har inte ens något namn.

Så jag fortsatte med skraffering och med de blåsvarta molnen. Den vita vargmannen är en skiss från förra Nattens bilderbok, Herren och hans hund. Den återkommer jag till nästa gång.

Transfer är sålunda inte den mest inspirerande teknik för min del, det kändes som att gå omvägar och lite trassligt och svårt var det att få snyggt. Inte så lustfyllt och inte så inspirerande.

Men som någon elaking lär ha sagt: man ska prova allt minst en gång, utom incest och folkdans….

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: