Nattens bilderbok

Nattens bilderbok: I skuggan av kunskapens träd

Just nu är jag helt uppe i idén kring nya bilder, en helt ny serie på ett redan använt tema. Så jag plockade fram de gamla bilderna i serien från så länge sedan, från någon gång på 90-talet.

Jag gjorde bilderna (kanske tio stycken, om jag minns rätt) till en utställning på dåvarande Konsthantverkshuset, ett kooperativ som vi, en grupp på ca 40 konsthantverkare, drev själva från 1974 och mer än tjugo år framåt. Stället där allt kunde hända, allt var tillåtet och allt var möjligt. Ett tryggt ställe där vi kunde t ex iscensätta inte bara alla sorters idé- och samlingsutställningar utan också förverkliga egna utställningar, experimentera och lära sig.

Utställningen jag gjorde då på 90-talet kallade jag Bilder rån en oviss tid. Jag lät göra en affisch och där blev det förstås fel, så utställningen hette Bilder från en oviss värld i stället. Nåja, vad gör väl ett ord hit eller dit.

Bilderna var gjorda i tygcollage och broderi, ungefär av ett A-4 arks storlek och monterat på en lite större bit tunn bomullsbatist, mjuk montering. De skulle ha en lite drömlik karaktär där de hängde fritt med lite avstånd till väggen.

Inspirationen hade jag hämtat från myter och gamla kulturer, från Egypten, Mesopotanien, gamla Grekland, Medeltiden, och all sorts symbolik. Jag utgick alltid från en titel först, något som dök upp i huvudet på mig och ville bli tolkat.

Bilden här hette I skuggan av kunskapens träd.

Efter att serien var klar började jag skriva texter/dikter till varje bild, en sorts djupdykning rakt in i bildvärlden jag – av någon anledning – hade skapat. Det var en ohyggligt spännande process som gav mig en massa nya ahaupplevelser kring varje bild. Bilderna var helt enkelt färdmedlet in i något djupt undermedvetet:

I skuggan av kunskapens träd

är kylan så sträng och vasstandad

att vi för länge sedan avstått

vår nakenhets frihet och fredlighet.

Nu döljs vi i slöjor,

i sedesamhet

så snäv

att huden flämtar av andnöd

och häpnad.

Vi bär vargragg nu,

pryder oss med tjurars horn.

Som varsel kroknar de

kring våra tankar.

Våra ansikten döljer vi

med masker av fågelben och fjädrar.

Oigenkännliga för oss själva,

främmande är vi.

I våra ögon knastrar det av is.

I tredje led redan

når oss den nya kunskapen.

Vi är lyssnare nu,

vi hör

ropen

från irrvägar och labyrinter.

Mjukt lockar de oss,

intar vårt inre

med löften

om en annan framtid.

I skuggan av kunskapens träd

växer stjälkar av misstro

mot skyn.

Fallna änglar

staplar stjärnor och planeter.

Noggrant vaktar de

det försvinnande paradiset.

De ska trampa nya stigar åt oss,

till världarna som väntar.

Bilderna jag plockat fram är utskrifter av diabilder och av skämmigt dåligt kvalitet, inte alls i paritet med dagens digitala underverk. Men man får ta det man har. Det känns lite kul, att inkorporera dem här på hemsidan.

De kommer ju absolut bli helt andra bilder denna gång. Än så länge har jag bara ytterst lite hum om vart det kommer att bära hän.

För övrigt har fascinationen av natten och av mörkret inspirerat mig ofta: en annan utställning jag gjorde hette Efter mörkrets inbrott och en annan serie bilder hette Vykort från nattliga nejder.

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: