Collage!

…om natten sväver vi, vi flyger

I min skissbokskurs (Domestika, Inside a creative notebook, Karishma Chugani) har jag nu kommit till något riktigt roligt: collage. En teknik som känns lättillgängligt, lätt att få tag i material och så lite som man behöver: bilder, papper, sax, limstift.

Plus en lust och förmåga att förstora bilder för att omarrangera dem efter bästa förmåga.

I konsten finns fantastiska förebilder i dadaisterna verk, Karishma Chugani visar också fram en mycket intressant kvinnlig dadaist, Hannah Höch, i vars bilder hon har hämtat mycket inspiration.

Tekniken bjuder trots sin enkelhet på ett viss motstånd, mest i att den är så otroligt gränslös. Var börjar man och framför allt, när slutar man? Begränsandet är av största vikt, att veta när man ska säga stopp. Det vet man sällan. Att låta arbetet vila ett tag och återkomma till det med nya ögon senare kan göra susen.

Inom mitt tema, Nattens bilderbok har jag valt tre nya rubriker (jag har en lång lista på titlar som jag skrivit ner och som jag väljer ifrån för varje ny uppgift):

Om natten drömmer vi, vi sväver, vi flyger

om natten drömmer vi, vi svävar, vi flyger…

Uppslaget med dubbelsidan har jag separerad med en semitransparent sida och på så vis förändras båda bildsidorna på ett spännade sätt.

Om natten går vi nakna nedför gränder och alléer

Om förra temat handlade om det återkommande temat om att i drömmen kunna flyga, så är det här den ångestladdade drömmen om att stå naken och att vara utsatt och sårbar, att barlägga sitt innersta till allmän beskådan.

Om natten går vi nakna nerför gränder och alléer

Godnattsagor och lögner

Med detta tema återkommer jag med förnyad nyfikenhet till mina bilder kring sagor, sägner och myter. Här i den nattliga spegeln har jag laddad sagan om Hans och Greta och sagan om Rödluvan med sina dolda erotiskt/sexualisera underströmmar. Från den tiden när folksagor alls icke hörde hemma i barnkammaren utan var underhållning för vuxna.

Godnattsagor och lögner

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

One comment

  1. svenogren

    Ytterligare kreativa rymder att fylla med ständigt skapande. Härlig digital värld med sanslösa mängder av möjligheter för tanken att flyga. Sven

    Den lör 5 feb. 2022 22:09Henriette Ousbäck skrev:

    > henrietteo posted: ” …om natten sväver vi, vi flyger I min skissbokskurs > (Domestika, Inside a creative notebook, Karishma Chugani) har jag nu kommit > till något riktigt roligt: collage. En teknik som känns lättillgängligt, > lätt att få tag i material och så lite som man b” >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: