Färgprakt och lite svartvitt

19102017-DSC_2413

Pippi på hösten, prov av Henriette Ousbäck

I helgen var det dags igen för en workshop i Stockholm, för den oerhört aktiva och stora gruppen Skapande broderi. Jag  har blivit inbjuden dit flera gånger förut, alltid med nya ingånger till det fria broderiet.

Denna gång var titeln Färgprakt och lite svartvitt. Från början var detta en utveckling av mossa-mylla-kursen, ett sätt att gå vidare med just den tekniken. Sen blev det en vidareutveckling av vidareutvecklingen.

D v s att det skulle vara en fristående workshop, tillgänglig för alla som hade lust att pröva.

Det första var att hitta ett gemensamt tema, ett sätt att komma in i bildtänkandet genom ett färganslag. Eftersom vi befinner oss mitt inne i – eller kanske t o m på väg ut ur -hösten – bad jag att alla skulle ta med sig tyger och broderigarner i höstliga färger, samt titta med ögonen, samla på bilder, ta med foton, egna och andras, gärna närbilder, av det färgskådespelet som pågår runt oss så här års.

Tema är helt enkelt den höstliga färgprakten.

09102017-DSC_2231

Bildkonstruktionen byggde sedan på flera moment som vi tog itu med i tur och ordning:

  1. Att skapa en abstrakt komposition utifrån temat och färgvalet. En bra botten, att arbeta vidare med.
  2. Att sammanfoga med stygn, i detta fall valde jag att vi skulle arbeta med kantha-stygn. Enkla förstygn som fyller hela ytan. På så vis slipper vi fastna i ett alltför utdraget och arbetskrävande broderande. Kantha tar tid det också, men det görs i en sorts flytande rytm som ger lugn och meditativ koncentration.
  3. Att göra momigami. Det är en japansk teknik “att knåda papper”, översatt till svenska förhållanden. I detta fall använde vi oss av höstliga servetter som jag hade tagit med mig. Pappret blir mjukt och följsamt som tunt tyg som man kan sen kan sy ner på lämpliga ställen i bilden.
  4. Att komplettera med svartvitt

De tre första punkterna hann vi med under lördagen. Nästa morgon började vi med en gemensam genomgång av det som blivit: (bildspel)

This slideshow requires JavaScript.

Det var roligt att se på alla bilderna tillsammans, upptäcka likheter och skillnaderna i angreppssättet. Här fanns starka höstliga symfonier, återhållna kompositioner, poetiska skildringar. Och så någon som skilde sig rejält. Här hade glädjen i att hitta vissa tyger och färger tagit över och hösten förpassades för att ersättas av en helt egen komposition.

19102017-DSC_2411

En helt annan färgskala, och det svartvita har redan kommit på plats. Vad ser vi för något spännande i denna bild? (Lägg märke till hur bilden kompletteras med en liten hund i steg 2!)

Dag två skulle ägnas åt det svartvita. Det gällde att med hjälp av grafiska tygtryck hitta element att klippa ut och applicera och sedan integrera i bilden. Att använda sig av färdiga tyger ersätter en mycket längre och mer krävande metod att själv teckna, forma och och klippa ut eller enbart brodera med svart ovanpå den utlagda bildgrunden.

På detta vis går det mycket fortare och är genomförbart på en dag. Jag hade uppmuntrat att ta med grafiska tyger i svartvitt men hade också själv med mig. Det är faktiskt inte så lätt att hitta dylika tyger. Och jag visste ju, hur det skulle användas och vad för sorts mönster som skulle kunna funka.

Jag hade själv lekt och testat och provat mig fram.

19102017-DSC_2414

19102017-DSC_2412

Det var spännande att se den successiva förvandlingen av bilderna. Hur det svartvita får fram yta och bakgrund, ett nytt djup.

Dagen avslutades med ännu en gemensam genomgång. Nu var några bilder nästan helt färdiga, andra krävde lite mer arbete.

Resultatet kan du se här i bildspelet:

This slideshow requires JavaScript.

Så var det slut för denna gång. Vi lägger hösten till handlingarna. Jag hoppas att min presentation kan inspirera en och annan till egna bildkompositioner. Skicka gärna bilder till mig. Det vore roligt att se.

(Däremot är det inte ok att sno upplägget till egna kurser. Men det förstår väl var och en? Det finns något som intellektuell copyright. Man ska inte göra sig en hacka av andras idéer rakt av. Utveckla och ge en egen tvist är däremot helt ok.)

Nästa kurs blir om tre veckor i Södertälje. Då blir det Mossa-mylla för hela slanten!

SaveSave

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

2 comments

  1. ingela.greau@comhem.se

    Tack Henriette, Fin och inspirerande kurs, din text och dina bilder blev verkligen bra! Till nästa gång! Hälsningar Ingela

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: