3-D Textil på Fridhem

I morgon är det sista dagen på kursen. I en veckas tid har vi experimenterat med material och gjort formexperiment, vridit, nystat, snott, virat. . Jag hade en idé om att tvådagars workshopen i Stockholm kunde byggas ut till en veckokurs och Fridhems folkhögskola, detta underbart kreativa ställe, tyckte att vi kunde försöka.

Nio deltagare kom, bland annat tre härliga kvinnor ända från Island. Det hade valt kursen för att de ville göra något alldeles nytt. Så jag hoppas förstås, att de inte åker hem besvikna.

Vi började kursen med fokus på känslan att med händerna bygga upp en form. Jag hade hittat förpackningar med härligt läbbigt Soft Clay på Flying Tiger, i intensivt glada färger. En sorts lera som torkar i luften och blir ultralätt.

Alla fick en burk. Man kunde knåda in trådar och dylikt, t o m sy i det. Ett intressant och opretentiöst experiment.

 


Mycket av materialet jag använder är relativt billigt och inhandlat i trädgårdsbutik. Softbinder, diverse (jute)snören, fibertyg, barkduk. Kycklingnät.

Från andra affärer pappersnören, linsnören, bomullsgarn. M m.

Vi fortsatte med softbinder-övningen, att vira, sno och sen forma fria former.


 

Att sno och vira långa längder på olika sätt ger en massa material att t ex snigla upp former, skålar och behållare.

 

I 3-D kursen fokuserar vi i första hand på form, inte på material, stygn eller färg. Att bekanta sig med det tredimensionella när man annars oftast jobbar platt och plant. Det kan vara en spännande ny och lite krävande uppgift.

Textilt material är ju i sig mycket tredimensionellt och fiberart-konstnärerna har alla oftast ett mycket rumsligt förhållande till sina material.

Därför tittar vi lite extra på några konstnärer, t ex Judith Scott, denna särpräglade outsider-konstnär vars verk fascinerar mig mycket. Jag skrev om henne på Fibertiger, det kan du läsa här.

Inspirerade av Judith Scott arbetade vi med att göra “bundles”, textila paket. Det blev små verk med stark laddning: det hemlighetsfulla, arkaiska, rituellt magiska vars innehåll förblir dolt.


 

Det ingick också att lära sig tvinna trasgarn och bygga upp former med det. För att få in greppet fick alla deltagare forma fem små skålar, som jag sen kompletterade så att jag hade 60 skålar. Sedan sydde jag ihop alltihop, det tog två kvällar och delar av vidhängande nätter att få ihop det gemensamma verket.

På Emmaus loppis hittade jag fina leksakshundar som jag inkorporerade i kompositionen. Jag döpte den till The magnificent Doggy Bag. I morgon lottar vi ut den bland deltagarna.

Andra uppgifter: att göra piggar:

Att bygga sammansatta tredimensionella former av ståltråd och klä med det tunna, fina fibertyget, något an annars lägger som skydd över plantor.


Att konstruera över en stomme av kycklingnät:

Till slut, här kommer lite fler bilder av diverse blandade tekniker:

 

 

 

 

 

 

 

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

3 comments

  1. Christel Olsson-Lindstrand

    Jag ser på alla era konstverk och ler av glädje. Så spännande! Så “mind-blowing”, så utanför boxen! Bra jobbat alla!

  2. Eva Albrektsson

    Underbara skapelser, Henriette!! Hoppas att det snart blir min tur…

  3. Eva Albrektsson

    Underbara skapelser, Henriette!! Hoppas att det snart blir min tur…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: