Lära sig nytt

färgövningar till temat Nattens bilderbok

Att alltid vara i början, att vara med på att det alltid finns nya saker att lära sig, även om man har hållit på med sitt skapande hur länge som helst, det är en tanke som tilltalar mig.

Jag är obotligt nyfiken till min natur, och den är en mäkta bra ledstjärna, nyfikenheten. Den gör att man aldrig ledsnar och att man alltid, alltid känner att man är på väg framåt.

Blessed are the curious, for they shall have adventures.”

(Saliga är de nyfikna, för de ska få uppleva äventyr)

Jag har alltid varit jättedåligt på att skissa. Inte skissa i sig, egentligen, utan att fylla mina skissböcker med spännande, inspirerande innehåll. Det är det jag just nu känner jag skulle vilja utveckla. Att ha välfyllda, sammanhängande, gedigna skissböcker är som att äga en skatt.

färgövningar till projektet Nattens bilderbok

När jag så av en slump ramlade in på Domestika-sajten proppfull med relativt korta, överkomliga kurser och där hittade “Inside a Creative Notebook, Explore Your Illustration Process” kastade jag mig in i äventyret. Jag ville lära mig nya saker att leka med, nya sätt att skissa, skaffa nya material, testa nya tekniker. Under ledning av illustratören Karishma Chugami har jag nu hållit på med just detta.

Först väljer man ett tema, och jag valde att återuppta något som jag redan för jättelänge sen gjorde en serie med tio broderier: Nattens bilderbok

Jag vill gärna göra en uppsättning helt nya bilder. Eftersom natten för mig är en outtömlig brunn av inspiration. Skissbokskursen ska vara min vagn som jag tar mig fram med på vägen. Och när vägen sen blir alltför knöcklig, da stiger jag av och går till fots…

mina inspirationer möts och förenas, Outi Heiskanen, Odilon Redon t ex

Första uppgiften går ut på att upptäcka sina inspirationer, konstnärer som som känner sig dragen till och som berikar ens egna bildvärld.

För mig är dessa tre nummer ett, två och tre: Kiki Smith, Outi Heiskanen och Odilon Redon.Man börjar med att samla på bilder och klistrar upp i skissboken. på något sätt sätter det igång en upptäcksfärd. Man ser plötsligt det som är gemensamt, man hittar detaljer att bryta ur bilderna, detaljer som vandrar över ytan och länkar sig samman. Fantasin får vingar.

Det var länge sedan jag hade så roligt att hålla på med något som inte var broderi rakt av. Att låta denna utvecklas i sin egen takt. Varje dag längtar jag ner till ateljén för att lära mig något nytt.

Outi Heiskanens fascinerande figurer

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

4 comments

  1. Christel Olsson Lindstrand

    Du är bara sååååå bra!!!

  2. Tack för vägvisning…Nu är jag också på g…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: