VARELSER, SKEPNADER, VÄSEN

fortsättningen

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 10102020-img_8009.jpg

Idag fortsätter jag med del 2 i serien Varelser, skepnader, väsen.

Jag lovade ju att berätta lite om hur jag tycker om att montera mina mindre bilder. Men först:

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8039.jpg

“Familjen” 30 x30 färdigmonterade.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8041.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8042.jpg

Medan jag alltid färdigställer stora bilder med mjuk montering vill jag gärna ha lådramar för de mindre bilderna.

Ibland kan man nöja sig med färdiga “lådliknade” ramar som man hittar på bl a Ikea, Clas Olsson eller Hornback. De har då ett färdigt mått att förhålla sig till och är sällan riktiga lådor. En riktig lådram är gjort för glaslös montering och har ett visst djup. På de som kan funka som lådramar måste man således alltid plocka bort det medföljande glaset, vilket ramen är byggt för. Listen är därför aldrig riktig perfekt. Det blir aldrig lika snyggt, även om man tack vare djupet kan få en hyfsad effekt.

En annan nackdel är att ytbehandlingen alltid är jättekänslig och lätt att skada. Jag har använt mig av snygga Hornbackramar för mina glasade bilder, Ran-serien, och innan jag ens hann visa dem fick jag byta ut en del av ramarna på grund av att de blivit fula vid en ganska normal och inte särskilt vårdslös hantering.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8029.jpg

“Mörkret faller över apflickorna” 30 x 30 cm

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8109.jpg

Jag ville ha den perfekta monteringen för denna bildserie och valde därför att beställa ramarna på Ulemos rammakeri i Johanneberg. Dyrt men värt varenda krona. (500 – 600 kr styck)

Rammakerskan gjorde ett absolut fantastiskt fint jobb. Och jag fick ramarna i de storlekar jag behövde. (Och i god tid)

Som en dyrbar skatt behandlade jag dessa ramar när jag väl fick hem dem. För första gången någonsin använde jag mig av vita bomullshandskar vid monteringsarbetet för att inte smutsa ner dem.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8037.jpg

“Irra i natten (inte hitta hem)” 30 x30 cm

Lådramen skapar ett fint “rum” för bilderna. Jag monterar med ganska mycket luft runtom. För att få den effekten av fritt svävande bild gör jag så här: själva bilden spänner jag över en exakt tillskuren bit syrafri kartong. I botten av ramen lägger jag likaledes syrafri kartong.

I detta fall ville jag variera och liva upp serien genom att ha vitt, svart eller rött som bakgrund.

Mitt på bottenplattan limmar jag en bit foamboard som genom sin höjd skapar en distans, får bilden att sväva fritt i sitt “rum” när den sen i sin tur limmas på foamboarden. (Ma kan använda annat cokså, en tråkloss t ex. Men jag gillar foamboard eftersom det är lätt och fin).

Så där, klart!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 11102020-img_8100-1.jpg

“Spökflickorna” 30 x40 cmÖppna dokumentets inställningarÖppna publiceringspanel

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: