Befriande fritt

Nu är jag hemma igen, en ny mellanlandning då jag hinner titta till trädgården, klappa katten och packa om till nästa kurs. Medan de flesta njuter av ledighet och en fantastiskt semestervänlig sommar så kör jag hårt med lite olika kurser.

Det är inget jag kan klaga över när jag ju får vara på  Fridhems folkhögskola i lilla Svalöv. Underbar personal, överallt glada och arbetssamma kursdeltagare fördelade på massor med roliga kurser, god och mycket mat, sommarvarmt och ständigt påhejad av skränande kajor och råkor som i stora gäng mutar in luftrummet och de jättelika träden runt omkring oss.

Kursen jag haft nu är en sorts inspirera – kurs där man kan prova på fritt broderi eller bygga vidare på det man redan kan, kanske hitta lite nya ingångar till sitt skapande.

02072018-IMG_6870

Jag börjar alltid med Vilda-djur-övningen som följt mig genom åren från allra första kursen jag hade en gång i forntiden.

Det är ett bra komma-igång och släppa-taget-övning. Jag försöker då och då hitta på varianter, som här, där ytan som ska broderas på delas in i en vit och en svart halva. Sedan jobbar man med vita och svarta trådar.

I denna uppgift använder man de stygn man kan. Först därefter går vi in på att undersöka stygnen lite närmare.

Jag hade valt ut ett 15-tal stygn att koncentrera oss på, bl a kråkspark och kretastygn, trasselsöm och knutar. Samt bayeuxstygnet, eftersom jag själv använder det sjukt mycket.

Men först övade vi det magiska, superenkla kanthastygnet, eller på svenska, det supervanliga förstygnet. Som kan ge en sån fantastisk användbar effekt.

I andra uppgiften fortsätter vi med det svartvita. Jag hade köpt ett prickigt tyg på Gittes tygkälla förra veckan. Efter att alla tränade på de stygn de villa lära känna lite närmare, var uppgiften att använda sig av prickarna och förvandla tyget genom att sy över prickarna på olika sätt.

Det är inte lätt att hinna med att täcka hela ytor på en kort broderikurs, men det ser lovande ut…

Dessutom väntade redan nästa svart/vitt-tyg-uppgift. Även detta gäng fick pröva på Richard Saja-uppgiften där vi med berått och friskt mod härmar konstnärens sätt att arbeta med s k toile-tyger. (Han finns presenterat i förra inlägget).

Som grädde på moset och glad avslutning på tema svartvitt fick så var och en en liten ruta tyg, ett tryck i svart och vitt med Hirams älskade illustrationer. Humorn och den optimistiska energin i de välkända figurerna blir förträfflig utgångspunkt att sy vidare på.

Och att Sverige just den dagen tog sig till kvartsfinalen gick ingen spårlöst förbi.

04072018-IMG_6913

Efter allt detta svartvita blev det dags att måla lite. Ett roligt och spännande sätt att överföra måleri till tyg är att först måla på vlisofix.

04072018-IMG_6899

Temat var Under ytan, mest hav och sjö i tanken. Den speciella effekt man får när man målar på detta material passar utmärkt till vattenbilder.

Bilderna blev precis så olika som man kan förvänta sig av en grupp på elva olika karaktärer så som man kan se på bildspelet.

This slideshow requires JavaScript.

I bilduppgiften ingick att använda sig av stygnen man tränat på. T ex föreslog jag att man kunde göra en fin havsbotten, eller en havsstrand, genom att använda sig av ett lämpigt tyg och kantha stygn.

06072018-IMG_6962

På denna havsbotten kunde man sedan brodera hjul, vävda och trädda, langetthjul, uddar, virade trådar, kedjor, langett, kråkspark. Osv.

Som inspiration visade jag mina nio Randöttrar, (på bild, i datorn), där jag ju själv hade jobbat med undervattenstemat. Detta ledde till att ett par liknande väsen dök upp i kompositionerna.

06072018-IMG_6963

06072018-IMG_6960

06072018-IMG_6967

06072018-IMG_6957

05072018-IMG_6954

06072018-IMG_6958

05072018-IMG_6949

05072018-IMG_6948

06072018-IMG_6965

05072018-IMG_6946

05072018-IMG_6945

Egentligen skulle vi hunnit med en lite större uppgift till, men det var lite väl optimistiskt från min sida. I stället slutade vi med den snabba 4-ord-uppgiften, som går ut på att utifrån fyra slumpmässigt dragna ord, ett vardera av egenskap, färg, format och tema skapa ett litet verk.

(För pilen över bilden så kommer texten med orden upp)

Efter detta och så lite teori om montering som alla alltid vill lära sig mycket om var det dags att packa ihop och åka hem, för att förhoppningsvis avsluta alla påbörjade verk.

Tack för en intensiv och trevlig vecka, alla glada! Hoppas, vi ses igen! Kanske på den där Mossa-mylla-kursen vi planerade att jag ska ha i höst i Göteborg!

Och nu väntar nästa kurs, Fritt broderi, akvarell och att skapa en bild, tillsammans med Ria Roes!

02072018-IMG_6868

några av de elva deltagarna, intensivt koncentrerade

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

2 comments

  1. Christel Olsson Lindstrand

    Så inspirerande! Och vilken fantasi du släpper loss!!! Just nu har jag fastnat för Picasso o hans teckningar, men önskan finns att gå vidare. Får se vad som kommer i min väg.

  2. Picassobroderierna ser så fina ut! Ett roligt sätt att låta dig inspireras på! Hoppas jagfår se dom snart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: