Workshop i Stockholm: sagornas saga

 

05052017-DSC_1637_1

Nu har vi haft första dagen på min helgkurs för broderigruppen Kråksparkarna i Stockholm. Önskemålet har varit att arbeta med sagan som tema.

Jag valde sagornas saga: Rödluvan. Intressant att jobba med, enkel dramaturgi med effektiva bildelement att ta tag i.

Jag ville gärna att deltagarna gestaltade inte det gulliga i sagan utan tog fasta på motsatsen: hotet, faran, utsattheten.

Det finns hundra miljoner avbildningar av just denna saga. Hur hittar man sitt eget uttryck?

Vi började med ett gemensamhetsmåleri för att komma igång, lossa på fantasi och frigöra den skapande ingivelsen. Förutsättningen var ytterst begränsad: att måla själva skådeplatsen, skogen, den mörka, täta, farliga.

Jag hade bara med mig två färger: svart och vitt. Och det skulle bara målas träd.

05052017-DSC_1587_1

Inga djur, inga väsen, inga fåglar, inga blommor, inga varelser.

 

05052017-DSC_1600_1

Det gick jättebra! Det blev en härlig vild skog. Bilen delades rakt av i tolv delar där var och en fick sin del. Jag delade ut små överblivna passepartouter som fungerade bra som små sökrutor. På så vis kunde valla ge sig på upptäcksfärd in i sin skogsbildsdel och hitta nya bilder.

05052017-DSC_1613_1

05052017-DSC_1606_1

Här exempel på alla fina skogsidéer gick det att hitta:

This slideshow requires JavaScript.

Dessa bilder skall fungera som ingångar, bakgrunder, idégivare till fortsatta skisser för att sedan utmynna i små collage uppbyggda av tyger.

05052017-DSC_1612_1

Men: medan bilden torkade, innan vi kunde dela den i bitar, hade jag en teoretisk genomgång hur man bygger upp en spännande bild.

Steg för steg introducerades bildelementen, allt reducerad till enbart fyra färger och bara enkla, geometriska figurer för att tydligt åskådliggöra tankarna.

Medan allt visades på vit bakgrund i exemplet hade jag också förberett olika bakgrunder för skådespelet för att visa hur bakgrundfärgen påverkar stämningen i en bild.

Efter det var det fritt fram för var och en att hitta sin gestaltningsidé och arbeta vidare med sin ursprungliga skiss som utgångspunkt.

This slideshow requires JavaScript.

Innan vi bröt upp hade vi en gemensam genomgång av alla påbörjade arbeten. Det var jättekul att se hur olika vägar man kan ta, med färger och tyger och sitt egna sätt att se och arbeta.

 

I morgon fortsätter vi, då får vi se, om huvudpersonerna har kommit för att inta scenen: Rödluvan och vargen.

05052017-DSC_1605_1

About henrietteo

Jag är utbidlad och sedan många år verksam som textilkonstnär, arbetar framför allt med fritt broderi. Jag ställer ut runt om i landet, arbetar med uppdrag, har kurser och håller workshops. besök mig gärna på instagram: henrietteousback

2 comments

  1. Sven Ögren

    Alltid lika spännande att få en inblick i dessa ambitiösa och kreativa dagar. Nästan som geocaching!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: